Kokas Károly átveszi a Nagy Miklós díjat

Fájlok

Cím

Kokas Károly átveszi a Nagy Miklós díjat

Tartalmi leírás

Laudáció
A Nagy Miklós díjjal kitüntettet dr. Kokas Károly főigazgatő-helyettes úr méltatása

Díjazottunk - dr. Kokas Károly főigazgató-helyettes úr - a magyar könyvtárügy egyik kiemelkedő személyisége. Történészként, történelemtanárként végzett a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán könyvtári szakinformatikusi végzettséget is szerzett. 1985-ben doktorált régi magyar irodalomból és irodalomelméletből. Működését 1983-ban a JATE Egyetemi Könyvtárában kezdte, ami azóta is folyamatosan tart; különböző lépcsőfokokat végigjárva lett 2004-ben főigazgató-helyettese, 2011-től pedig informatikai és információs főigazgató-helyettese a Klebelsberg Kuno Könyvtárnak. Az 1990-es évek végétől aktív részese az új egyetemi könyvtári terek kialakításának, a rendkívül magas színvonalú épületegyüttes és szolgáltatási központ megteremtésében vezető szerepet játszik. Informatikai tudása hozzásegítette a szakmát, hogy az új platformon is megtalálja a helyét, vezető szerepe volt az Elektronikus Információ Szolgáltatás indulásában, majd közel két évtizeden át tagja volt az EISZ Bizottságnak. 1992 óta Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) aktív segítője, 1998 óta az NIIF Műszaki Tanács tagja. 1996 óta a Networkshop szervező bizottság tagja, 2014 óta a Hungarnet szolgáltatási platform elnökségi tagja. Szervezőkészsége kiterjed a könyvtáros szakma minden területére, a magyarországi és határon túli fiataljaink oktatására, továbbképzésére, szerepet játszik abban, hogy az itthoni és külhoni magyarjaink között erős szakmai kapcsolat alakuljon ki.

(...)
 
Díjazottunk, dr. Kokas Károly, méltóan Nagy Miklós egykori igazgatónkhoz, sokat tett az elmúlt években, és ma is azért, hogy különböző módokon támogassa az Országyűlési Könyvtárat, gondolatai, tanácsai rendkívül hasznosnak bizonyultak. Aktív tagia volt annak a Könyvtári Bizottságnak, amit Kövér László házelnök úr még 2012-ben hívott életre. A nagyon részletes, összefoglaló szakmai dokumentum alapján, melynek elkészítésében díjazottunk hangsúlyos szerepet vállalt, 2013-ban megkezdődhettek azok a pozitív átalakítási folyamatok, melyek a kubatúra átalakításátől, a szolgáltatási rendszerek megreformálásán át, az állomány egészének átvilágításáig terjedt. Az elmúlt évek a szakmai koncepció helyességét igazolták: az Országyűlési Könyvtár azóta sikeres, rendkívül népszerű könyvtárként helyezkedik a közintézményi palettán.

Dr. Kokas Károly azóta is erős szakmai és emberi kapcsolatokat tart fent az Országyűlési Könyvtárral, a 2014-ben induló Hungaricana projekt támogatójaként is gyakori szakmai konzultánsként segítette munkánkat.

Mély gondolatokról tanúskodó, az öngúnyt sem nélkülöző humora, erős kapcsolatteremtő képessége, a bárkivel szót értő barátságossága, minden akadályt elhárítani tudó, a problémákat tisztán átlátó szemlélete és segíteni akarása miatt, 2020. november 6-án, az Országgyűlési Könyvtár 152. évfordulóján házelnök úr neki adományozza a Nagy Miklós díjat.

Budapest, 2020. november 6.

Bellavics István (sk.)
igazgató

Markója Szilárd (sk.)
könyvtárvezető

dr. Redl Károly (sk.)
könyvtárvezető-helyettes

Létrehozó

Nemes Réka

Térbeli vonatkozás

Szeged

Létrehozás dátuma

2020. november 06.

Formátum

színes

Adathordozó

fénykép

Téma

Kokas Károly - informatikai főigazgató-helyettes, Klebelsberg Könyvtár, Nagy Miklós díj, Országgyűlési Könyvtár

Részegység

Egyetemi könyvtári képek

Azonosító

Kokas_Nagy Miklos_dij_2020

Jogok

A kép a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának tulajdonát képezi. Minden jog fenntartva.

Jogtulajdonos

Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára

Hivatkozás

Nemes Réka, “Kokas Károly átveszi a Nagy Miklós díjat,” SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka, megtekintve: 2021. július 26., https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/20759.

Kimeneti formátumok

Térkép

Megosztás

Hozzászólás (regisztráció után)