Az építkezés

Mader Béla az Egyetemi Könyvtár igazgatói irodájában

Mader Béla tervek és iratkupacok között

A különálló egyetemi könyvtári épület gondolata gyakorlatilag egyidős az egyetem Szegedre kerülésével. Mivel azonban az egyes egyetemi egységek elhelyezése a Klebelsberg Kuno kultuszminiszter által szorgalmazott és beindított építkezések ellenére is nagy gondot okozott a városnak, így a könyvtár „ügye” nem kerülhetett komolyabban megfontolásra még hosszú évtizedekig. Bő hetven év telt el a Dugonics téri épület első emeletének egyre szűkülő terei között, mire sor kerülhetett a változásra. Az 1997. évtől már egyre felgyorsuló előkészítő munkákat, tervezési folyamatokat a könyvtár akkori főigazgatója, Mader Béla irányította.

SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ alapkőletétel

A tábla az Ady tér oldalán az építkezésről tájékoztat

Fáradhatatlanul, nagy energiával dolgozott, s működött együtt az építészeti tervpályázat győztese, a Középülettervező Iroda Rt. és a Szántó & Mikó Építészek Kft. konzorciumával. A rég várt könyvtári épület megtervezése ugyanis olyan szakértelmet kívánt, amely szem előtt tartotta a tudományos nagykönyvtári, az országos feladatkörű szakkönyvtári, és a regionális szerepkörből adódó feladatokat. A beruházás világbanki konstrukcióban indult, végül állami - részben városi - finanszírozással valósult meg összesen bruttó 7,5 milliárd forintból.

További képek

EK

Az építkezés fázisai a BTK Auditorium Maximum terméből fotózva

EK

Az építkezés fázisai a Zászló utca felől fotózva

Ezt követően már valóban felgyorsultak az események. A Bölcsészettudományi Kar melletti terület, amely története során oly sok névre hallgatott és oly sokféle arcát mutatta már, gyökerestül felfordult. Napról-napra alakult, napról-napra tartogatott meglepetést. Joggal vetődik fel a kérdés: hogyan lehetséges, hogy majd’ minden változásról ilyen gazdag dokumentációval rendelkezünk? Ezt most 15 év távlatából akár természetesnek is tekinthetnénk. Jóllehet szükség volt ehhez könyvtárunk két munkatársára, Aranyi Zoltánra (jelenleg a Szakirodalmi Információs Osztály vezetője), illetve Kokas Károlyra (jelenleg az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai és információs főigazgató-helyettese), akik felismerve a történelmi esztendő jelentőségét, hetente dokumentálták az építkezés eseményeit, keresték a pillanat megörökítésére alkalmas nézőpontokat, helyszíneket. A bölcsészkar épületének zegzugos útvesztői pedig igen kedvező perspektíváknak is teret nyitottak krónikásaink kamerái előtt.