Beszélgetések, riportok, dokumentumfilmek

Karikó Katalin milánói könyvbemutatója után érkezett Szegedre (2024. április 16-17).
Vendégek körében, díszvacsorán köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Nobel-díját alma materének ajándékozó Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát.

Az április 16-i ünnepi estre az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba eljött az esemény fővédnöke, Sulyok Tamás köztársasági elnök is. Az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy Karikó Katalin a világ csúcsára jutva is igaz ember maradt, aki visszatér oda, ahonnan indult, és felelősséggel viseltetik hazája iránt.

Az első nap programjainak fő eseményeként ünnepélyes keretek között átadta Nobel-díjának hiteles másolatát az Egyetemnek, másnap pedig, több egyéb program mellett, az Akadémikusok nyakkendő nélkül című rendezvénysorozat (szervező: MTA SZAB) keretében beszélgetett Duda Ernő professzorral a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, majd dedikálta könyvét a résztvevők számára.


A szegedi programsorozat első napjának eseményei voltak (forrás: SZTE):
Ünnepi zárt ülés
Kiállításmegnyitó - a Nobel-díj hiteles másolatának átadása
Sajtótájékoztató
Találkozás diákokkal
Díszvacsora
A szegedi programsorozat második napjának főbb eseményei voltak (forrás: Szeged.hu és SZTE):
Látogatás Újszegeden és Tápén
Látogatás az SZTE Füvészkertjében

Transparent divider

Fabio Fazio Che tempo che fa című műsorának meghívottja volt 2024. április 14-én Karikó Katalin. A meghívás apropója Karikó Katalin könyvének olasz kiadása és megjelenése volt: a TV-műsor két nappal előzte meg a könyv boltokba kerülését (Nonostante tutto. La mia vita nella scienza. Torino, Bollati Boringhieri, 2024).
A beszélgetés azzal a felvezetéssel kezdődik, hogy a műsorvezető felidézi azt a borzasztó időszakot, amikor Olaszországot lezárták és 2020 tavaszától kezdve mindenki otthonában bezárkózva hallgatta az állandóan szirénázó mentőautókat és az ember nem lehetett biztos abban, saját maga mikor kerül ugyanebbe a helyzetbe. Egyet várt mindenki: a Covid-járványt legyőző vakcinát. És ez a vakcina megérkezett, mert volt valaki, aki évek kitartó munkájával hitt a hírvivő mRNS hatékonyságában. És ez a valaki Karikó Katalin volt, aki meg is kapta kutatásaiért és azok eredményéért 2023 decemberében az orvosi Nobel-díjat, kutatótársával, Drew Weissmannal együtt.
Könyve olasz kiadásának a címe rendkívül tömören nagyon találó: Nonostante tutto. Mindazok ellenére kapta meg a Nobel-díjat, hogy évtizedekig senki sem hitt kutatásai eredményeinek sikerességében, hogy bevándorló volt, hogy nő volt. Egy olyan nő elkötelezettségéről tanúskodik Karikó Katalin könyve, aki keményen és makacsul dolgozott, mert szilárdan hitt abban, hogy munkájával életeket menthet.
A beszélgetés érinti Karikó Katalin életútjának fontosabb és meghatározó állomásait,  de természetesen először arra kérdezett rá a műsorvezető, hogy milyen érzés volt hajnali 3 órakor felébredni arra a bizonyos stockholmi telefonhívásra.
Elsőként szülei és gyermekkora meghatározó szerepéről váltottak néhány szót (vasfüggöny mögötti magyarországi élet bizonyos mozzanatai: szegény, de boldog gyermekkor, keményen dolgozó szülők, édesapja 1956 utáni helyzete), majd az USA-ba távozás már jól ismert körülményeiről, a plüssmaciba rejtett 900 font segítségével (hiszen a fejenkénti 50-50 dollár semmire nem lett volna elég). Majd jöttek  a rögös utak, elbocsátások, de az 1997-es sorsdöntő találkozás is a Pennsylvaniai Egyetemen Drew Weissmannal a fénymásolónál, majd a kutatások folytatása Németországban, a BioNTech nagy lehetőségeivel.
És végül jött a 2020-as év vége: Kínában kitört a járvány, mely néhány hónap múlva világjárvány lett, amely ellen viszont a mRNS-kutatások  eredményeinek köszönhetően gyorsan bevethető volt az új vakcina.
A műsorvezető, Fabio Fazio csodálattal adózik Karikó Katalin lánya, Francia Zsuzsanna kétszeres olimpiai bajnok eredményei előtt is. Karikó Katalin ebben a beszélgetésben is elmondja, hogy őt sokáig úgy ismerték, emlegették, mint Susan Francia édesanyját.
A beszélgetés utolsó kérdése Columbo hadnagy volt: miért hasonlítja a kutatási munkát a felügyelő munkájához. Karikó Katalin válasza: szerinte a Columbo-krimikből leszűrhető módszer a tudós számára is hasznosítható: a kísérletezéskor figyelni kell arra az apróságra, ami nem illik a képbe, mert ez az elem lehet a kulcs a megoldáshoz.

Rövid kis ismertetésünkkel egyúttal köszönjük szépen Karikó Katalin ajándékát, az olasz kiadás egy példányát, melyet elhozott Milánóból könyvtárunk számára a mostani szegedi látogatása alkalmából (2024. április 16-17.), Újszászi Ilona (SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság) közvetítésével.

Transparent divider

Csak az Egyesült Államokban több mint egymillió ember halt meg a 2020-ban kitört COVID-19 világjárvány következtében. De egy tudományos csoda - egy még ugyanabban az évben később forgalomba hozott vakcina - számtalan életet mentett meg.
Tavaly Karikó Katalin és Drew Weissman, az a két tudós, akiknek a hírvivő RNS és az immunológia területén végzett kutatásai lehetővé tették a Pfizer és a Moderna COVID vakcina kifejlesztését, Nobel-díjasok lettek.
A CBS News Sunday Morning legfrissebb adásában (2024. március 3.) "A csodatévő mRNS molekulák" című műsor keretén belül Kelefa Sanneh beszélget Drew Weissmannal és Karikó Katalinnal együttműködésükről, valamint életük szokatlan útjáról, amely olyan áttöréshez vezetett, amely számos betegség vakcinakezelését alakíthatja át.

Transparent divider

Karikó Katalinnal Emanuelle Tavares, a Skövdei Egyetem biomedicina BSc. szakos  hallgatója beszélgetett a 2023-as elnyert orvosi Nobel-díj kapcsán.
A beszélgetés témája a kutatás szenvedélye, a laboratóriumi munka koncentrált ereje, valamint a siker szerepe, viszonya mindehhez, és annak öröme, hogy a munkának valódi hatása van az emberek életére – ahogy történt ez a COVID-19 mRNS-vakcina kifejlesztése során.

Transparent divider

Az 1960-as évek óta a Nobel-hét alkalmával a Nobel-díjasok a Nobel Minds című televíziós kerekasztal-beszélgetésre gyűlnek össze. A műsor népszerű tudományos megközelítésű, és a tudomány, a kutatás és az irodalom általános kérdéseit vizsgálja. A 2023-as év díjazottai beszélnek a kutatási hátterükről és azokról a korai hatásokról, amelyek a Nobel-díj elnyeréséhez segítették őket - valamint kutatásaik gyakorlati alkalmazásának perspektívái is a beszélgetés témája.
A Nobel Minds a Svéd Televízió és a BBC World News közös produkciója.
A beszélgetést a BBC újságírója, Zeinab Badawi vezeti.

Transparent divider

2023. december 10., Alfred Nobel halálának évfordulója

A Nobel-díj átadásának ünnepi ceremóniáján Karikó Katalin biokémikus Drew Weissmannal megosztva, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért vehette át a tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését.
Karikó Katalinnal, a díjátadó ünnepség után Pál-Pál Előd, az M1 riportere készített interjút.

Transparent divider

Interjú a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalinnal 2023. december 6-án a Nobel-héten Stockholmban, Svédországban.
A beszélgetés írásos verziója is elérhető a Nobel-díj hivatalos oldalán: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2023/kariko/217971-interview-transcript/

Transparent divider

Animációk és archív filmfelvételek színesítették az idei Nobel-díjas tudósok tévés portréját. A lehető legjobb dokumentumfilmet szerette volna elkészíteni a 2023. évi Nobel-díjasokról a svédországi SVT2 stábja. Három tudományterület és kutatási téma bemutatására vállalkozik a "Nobel: Új vakcinák, színes pöttyök és az elektronok világa" című film.
Az egyelőre svéd nyelven, az SVT2 csatornán 2023. december 4. óta elérhető film képkockái és animációi „beszédesek". Segítenek megérteni: az élettudományok, a kémia és a fizika Nobel-díjjal elismert eredményeinek lényegét.

A svéd filmkészítő módszer sajátosságaként egy-egy tudományos csoport portréját önállóan kisfilmként is közzétették: Nobel: Porträtten. Medicinprisporträttet.
A Karikó-Weissman kutatópáros kisfilmjének ajánlója kiemeli: egy ideig szinte senki sem értette az mRNS-technológiájukban rejlő lehetőségeket - csend fogadta a kutatóit. De végül az ő módszerük bizonyult a leggyorsabb útnak a hatékony vakcinák felé. Karikó Katalin kiútjáról is hallunk Magyarországról, az ország titkosrendőrségén túl, plüssmackóba csempészett valutával.


Forrás:
Újszászi Ilona: Így csinálják a svédek: ismeretterjesztő filmjük nyitánya és csattanója a magyar Nobel-díjas kutatóké. In.: SZTE Info. 2023.december 4.

Transparent divider

Karikó Katalin, Nobel-díjas kutató a berlini Magyar Nagykövetségen tartott előadást a rákkutatásról 2023. október 30-án a Magyar Tudomány Napja alkalmából.
A konferencia szervezője a berlini Gábor Dénes Társaság volt, együttműködve a magyarországi Kulturális és Innovációs Minisztériummal.
Az előadása kapcsán Karikó Katalinnal riportot készített az M1 TV csatorna.

Transparent divider

Karikó Katalin Szegeden

Prof. Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas alumnája, 2023. október 12-i látogatásán, miután részt vett a tiszteletére szervezett ünnepi ülésen és válaszolt a sajtó kérdéseire, az egyetem több kiváló kutatójával, valamint magyar és külföldi hallgatójával is találkozott, akikkel szakmai beszélgetést folytatott. Az alábbi videókban szegedi látogatásának ezen főbb eseményeit gyűjtöttük össze.

A megérkezés pillanata (13:15h) az Egyetem központi épülete elé

Az ünneplő tömeg zsúfolásig megtöltötte a Dugonics teret, tapssal és üdvrivalgással köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem alumnáját, aki idén orvosi élettani Nobel-díjat kapott.

Az SZTE jelenlegi kutatóprofesszorát Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Botka László, Szeged város polgármestere és Dr. Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja köszöntötte az egyetem központi épülete előtt.

Ünnepi egyetemi ülés (14h) Karikó Katalinnal

Dr. Karikó Katalin tiszteletére zártkörű ünnepi ülést rendezett az egyetem, amelyen részt vettek a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kurátorai, az egyetem rektorhelyettesei, főigazgatói, igazgatói, a karok megjelent dékánjai, dékánhelyettesei is.

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az ünnepi ülésen átadta azt a kulcsot Karikó Katalinnak, amely azt az irodát nyitja, ahol az SZTE első Nobel-díjasa, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert dolgozott.

Sajtónyilvános beszélgetés (15h) a Nobel-díjas Karikó Katalinnal: ünnepélyes köszöntése után Dr. Karikó Katalin a sajtó kérdéseire válaszolt a Szegedi Tudományegyetem dísztermében.
A rendezvényre mintegy 30 sajtóorgánum újságírói, riporterei jöttek el.

A Nobel-díjas kutatóval beszélgetve az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának senior kommunikációs szakértője, Újszászi Ilona tolmácsolta az újságírók előzetesen összegyűjtött kérdéseit.

Szeminárium Karikó Katalinnal

17 órától a fennállásának 50. születésnapját ünneplő JATE Klubban egy szemináriumi beszélgetés vette kezdetét, ahol az SZTE alumnája és három jelenlegi hallgató, Dr. Uhljar Luca, Árva Hédi és Viczián Dániel folytatott diskurzust, oktatásról, kutatásról és gyógyításról a szegedi egyetemisták előtt.

Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem első Nobel-díjasa épp 50 évvel ezelőtt, 2023. október 12-én ugyanitt találkozott a hallgatókkal és folytatott velük hasonló eszmecserét.

A felvétel második részében (1:27:50 mp-től) a külföldi hallgatókkal folytatott angol nyelvű szeminárium beszélgetése nézhető meg.

Karikó Katalin ünneplése a Dóm téren

A nap zárásaként 19 órakor a JATE Klubtól ünnepi séta indult a Dóm térre, ahol Karikó Katalin átvette dolgozószobáját: a  szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem második Nobel-díjasa.

Transparent divider

Karikó Katalin mondja a Szerelmes földrajz című műsor bevezetőjében:

"Az én szerelmes földrajzomhoz két város tartozik: Kisújszállás, amely az Alföld közepén van. Itt nőttem fel, itt jártam iskolába, itt laktak a szüleim, itt éltem tizennyolc éven át és a másik város az pedig Szeged, ahol az egyetemen tanultam, ahol a férjemmel megismerkedtem, ahol a kislányom született, ott tanultam, dolgoztam, és hát ez a másik város, amelyik a szívemhez oly közel áll."

A kétrészes adás itt nézhető meg:

Gyémánt és arany - Karikó Katalin kutatóbiológus 2/1. rész (2023.október 8.)

Gyémánt és arany - Karikó Katalin kutatóbiológus 2/2. rész (2023.október 22.)

Transparent divider

Kariko Katalin dedikal.jpg
Karikó Katalin Szegeden dedikál (2023. október 12.)
Fotó: Sahin-Tóth István

A világpremierrel egy időben jelent meg Karikó Katalin Áttörések - Életem és a tudomány című önéletrajzi könyvének magyar kiadása, a Helikon Kiadó gondozásában.

A Magyar Tudományos Akadémián, néhány nappal a magyarországi megjelenés után, október 11-én tartották meg a hazai könyvbemutatót, amely alkalmából a Nobel-díjas kutatóval Horvát János beszélgetett.

A könyvről Kokas Károly, informatikai főigazgató-helyettes könyvismertetőjét olvashatják könyvtárunk Blog-oldalán.

Transparent divider

Sajtónyilvános eseményen, az újságírókkal közösen várta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bejelentését a Szegedi Tudományegyetem vezetősége 2023. október 2-án, az egyetem központi épületében. Az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint évek óta az esélyesek között tartották számon, és idén meg is kapta a tudományos világ legjelentősebb elismerését. A Szegedi Tudományegyetem élőben kapcsolta az SZTE történetének második Nobel-díjasát, Amerikából.

Transparent divider

2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézet (Karolinska Institutet) bejelentette: az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Karikó Katalin megosztva nyerte el kutatótársával, Drew Weissmannal együtt.
Az Adam Smithszel történő telefonbeszélgetésből megtudhatjuk Karikó Katalin első reakcióit a hírre.
A beszélgetés írásos verziója is elérhető a Nobel-díj hivatalos oldalán: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2023/kariko/interview/

Transparent divider

Karikó Katalin és további négy kutató történetét meséli el az „Amerikai Innováció arcai” című jelentés. A dokumentumban bemutatott felfedezők – köztük Karikó Katalin – kapta meg 2023. szeptember 13-án, Washingtonban a Bayh-Dole Coalition American Innovator Award elismerést. Ez a díj – alapítóinak szándéka szerint – arra inspirálja a tudósok és újítók, a jövő generációit, hogy soha ne adják fel. A Public Broadcasting Service (PBS) To The Contrary című műsorában Bonnie Erbé ebből az alkalomból készített beszélgetést a kitüntetettek közül a két kutatónővel, Karikó Katalinnal és Carol Mimurával. A PBS műsora olyan híreket és nézeteket mutat be, amelyek máshol ritkán, vagy egyáltalán nem érhetőek el a televízióban.

Transparent divider

A Harvard és a Princeton után a Magyar Tudományos Akadémia látta vendégül Karikó Katalint, aki az utóbbi években egymás után kapja az elismeréseket, kitüntetéseket. Az MTA Könyvtár és Információs Központ ezekből mutat be jónéhányat a Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által létrehozott vándorkiállításnak köszönhetően.

Karikó Katalin maga is részt vett a megnyitón, de előtte még a Fiatal Kutatók Akadémiájának meghívásának tett eleget, több száz egyetemista és középiskolás előtt osztotta meg gondolatait, tanácsait tudományos karrierről, a sikerről, stresszről, a kudarcokban rejlő lehetőségekről, és arról, hogyan tudta összeegyeztetni a hivatását családjával.
Ebben a videóban egy összeállítást láthatnak Karikó Katalin motivációs beszédéből.

Transparent divider

Karikó Katalinnal beszélget Géczi János művelődéstörténész a Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című kiállításmegnyitó alkalmából Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központban 2023. június 5-én.

Transparent divider

A Friderikusz Podcast legfrissebb adásában (Karikó Katalin, aki legyőzte a koronavírust) Friderikusz Sándor vendége Karikó Katalin, akivel világra szóló sikere sokféle ellentmondásáról, a szűnni nem akaró mRNS-kutatások kétes fogadtatásáról, a rosszakarók és kritikusok alázatos elfogadásáról, a vírus- és vakcinatagadásról, az mRNS-szabadalom anyagi hasznáról, édesanyja októberi várakozásairól és arról beszélget a műsorvezető, hogy miért volt életében meghatározó szerepe Selye János stressz-elméletének.

Transparent divider

Az ország 100 legjobb középiskolája listáján az előkelő 70. helyen szereplő Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium a tehetséggondozást tekinti egyik elsődleges céljának. A 2023-as tanév csúcspontján, a ballagási ünnepség és az érettségi vizsga-sorozat előtti Bolyai Napok nyitányát különlegessé varázsolta a „Karikó Katalin elismerései a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című kiállítás. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, valamint az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektjeként az SZTE TIK-ből indult vándorkiállítás fogadta Nógrád megye legjobb középiskolája tudományos programjának résztvevőit.

A diákok tudományos előadásai előtt, továbbá a Bolyai János Alapítvány díjainak, valamint a 2022-2023. tanév tanulmányi és sportversenyein elért kimagasló eredményeket elismerő okleveleknek az átadó ünnepsége, a szép hagyományú Bolyai Napok kezdetén, 2023. május 4-én a köszöntőt az iskola egykori tanulója, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Társadalomelméleti Intézet Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék vezetője, valamint az SZTE IKIKK „IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont” szakmai vezetője, Sándor Klára mondta.
A Bolyai Napok nyitó ünnepségén bemutatták az SZTE vándorkiállítás kurátorát, Újszászi Ilonát és a fotókat készítő Sahin-Tóth Istvánt.

Transparent divider

A Szegedi Tudományegyetem videós összefoglalóban mutatja be Karikó Katalin Elismerései című kiállításának megnyitóját (2022. december 8.). A kiállítás 2023. január 31-ig látható az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A kiállítást személyesen nyitotta meg Karikó Katalin, melyet az SZTE NKI kollégái, Dr. Pászkáné Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István állítottak össze.

Karikó Katalin nem érkezett üres kézzel a szegedi egyetemre. A JATE, vagyis az SZTE-nek a József Attila Tudományegyetem néven jegyzett korszakából megőrzött relikviáiból adott át néhányat Dr. Fendler Juditnak, az SZTE kancellárjának és Dr. Nagy Gyulának, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatójának. A relikviák között volt Karikó Katalin egykori iskolás redőnyös tolltartója, Smena típusú orsós fényképezőgépe, valamint iskolai füzetei és egyetemi biológiajegyzetei saját kezű növényrajzaival.

Az M5 TV-csatorna híradása (Librettó, 2023. január 13.), melyet Dr. Nagy Gyulával készítettek a kiállítás kapcsán.

Transparent divider

Dr. Karikó Katalint választották a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerése, a Semmelweis Budapest Award legújabb díjazottjává. A Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az University of Pennsylvania School of Medicine adjunct professzora dr. Merkely Béla rektortól vette át a kitüntetést 2022. december 15-én, melynek odaítéléséről még 2021 nyarán döntött az egyetem Szenátusa.
A díjátadó kapcsán készült beszélgetés címe: „Semmelweis, ami összeköt - Karikó Katalin”.

Transparent divider

Karikó Katalin 2022. október 27-én vette át Torontóban Kanada legrangosabb orvosbiológiai díját, a Canada Gairdner International Awards-ot, két kutatótársával együtt - Drew Weissman és Pieter Cullis a másik két díjazott ebben a kategóriában.

A Drew Weissmannal együtt folytatott kutatási eredményei közül azt emeli ki ebben a beszélgetésben, amikor felfedezték, hogy hogyan lehet az RNS molekula szintetizálása révén elérni, hogy ne okozzon gyulladást a szervezetben, és így terápiás célokra is felhasználni a hírvívő RNS-t. Karikó Katalin  itt is elmondja, hogy ennyiben nehezebb dolga volt mindig is, mint az evezős sportban kétszer is olimpiai bajnoki érmet szerzett lányának - bár a munkájuk nagyon hasonlít is egymásra. Egy sportoló ugyanis mindig látja maga előtt a célt, míg egy kutató keményen dolgozik ugyan szintén, de kutatásának eredményét nem mindig láthatja biztosan a felfedezés pillanatában. A mostani díj, a Canada Gairdner International Award ezért is nagy megtiszteltetés számára.

Transparent divider

2022. szeptember 29-én New York-ban vette át Karikó Katalin, Szent-Györgyi Albert után második magyarként, az "amerikai Nobel-díjnak" is nevezett Lasker-díjat - osztozva a díjban Drew Weissmannal. Karikó Katalin köszönőbeszédében visszatekint pályafutásának kezdeti éveire, az akadályokra, majd az ebből építkező kitartásra, a kutatáshoz szükséges szenvedélyre, kíváncsiságra, amely végig motiválta élete, munkája során; ezen az úton Selye János nagyhatású könyve (Életünk és a stressz) középiskolás kora óta folyamatosan segítette.

A köszönőbeszéd írásos verziója elérhető a Lasker Alapítvány oldalán: https://laskerfoundation.org/winners/modified-mrna-vaccines

Transparent divider

Az ELTE díszdoktorává avatták Karikó Katalint.

A Széchenyi-díjas kutatóbiológus 2022. július 1-jén az ELTE Aula Magnában vette át a kitüntetést, majd részt vett a tiszteletére rendezett tudományos szimpóziumon a Gömb Aulában.

Transparent divider

Kiss Gábor István, az M1 tokiói tudósítója készített interjút Karikó Katalinnal a Japán Díj átvétele kapcsán.

Transparent divider

A Szegedért Alapítvány fődíját 2022-ben Karikó Katalin nyerte el.

Az Alapítvány a 2022. évi díjazottjainak életútját képes portréval mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház közönségének.

Karikó Katalin exkluzív interjút adott az Indexnek a 2022 március 12-ei Szegedért Alapítvány díjátadó ünnepsége alkalmából. A kutatónő Amerikából azért érkezett Szegedre, hogy a civilek által megszavazott Szegedért Alapítvány fődíját személyesen vehesse át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az interjúban Karikó Katalin elmondta, hogy számára azért is áll annyira közel a szívéhez Szeged, mert itt ismerte meg férjét, valamint lánya is a napfény városában született. Karikó Katalin az interjúban arról is beszél, mit gondol az oltásellenességről, elkapta-e a koronavírust, számít-e neki, hogy nem kapott Nobel-díjat, valamint most, hogy a kutatási eredményei segítettek a koronavírus megfékezésében, visszatér-e az eredetileg őt foglalkoztató rákkutatáshoz.

Transparent divider

A 2022. február 3-án, a ZDF műsorára tűzött tudományos ismeretterjesztő filmben (címe: mRNS - Hype vagy remény?) Karikó Katalin elmondta, hogy bár sokak szerint az mRNS-technológia alkalmatlannak tűnt terápiás megközelítésre, ma már arra számítanak, hogy a jövőben a betegségek széles skáláját - többek között a rákot, a HIV-et, a maláriát, a szív-és érrendszeri, valamint az autoimmun betegségeket - lehet majd vele kezelni.

A filmben egy, az mRNS működését bemutató, látványos animációt is láthatunk.

Karikó Katalint a berlini mRNS konferenciára is elkísérte Larissa Klinker, a ZDF újságírója és a tévés stáb. A BioNTech vezető alelnöke mellett a cég egyik alapítója, Uğur Şahin is ismertette eredményeiket, melyek sikerességét az orvosokkal, betegekkel való beszélgetések is igazolják a filmben.

Transparent divider

Hét jó tanács az SZTE mostani és leendő hallgatóinak a sikeres életúthoz.

Transparent divider

A Fundación BBVA interjút készített Karikó Katalinnal a Premio Fronteras del Conocimiento en Biología y Biomedicina (Frontiers of Knowledge Award in the Biology and Biomedicine) kategóriában elnyert díj alkalmából. Az interjúban szó van a hírvivő RNS-technológia lényegéről, arról, hogy milyen betegségek gyógyításában használható fel ez a technológia, a tévhitek kapcsán választ kapunk arra, hogy miért nem veszélyes az oltás, valamint az utolsó kérdésre adott válaszból azt tudhatjuk meg, hogy a gyógyszerfejlesztések területén milyen betegségek gyógyításához járulhat még hozzá az mRNS-technológia.

Transparent divider

A „24. Nők a Tudományban Nemzetközi Díj” egyik kitüntetettje Karikó Katalin. A kitüntetéssel együtt jár a tudománynépszerűsítés feladata. A rangos elismerést alapító L’Oréal és az UNESCO kezdeményezésére első alkalommal rendezték meg 2021. december 7-én a „For Women in Science” fesztivált. A világ minden táját képviselte az a 40 nő, aki kerekasztal-beszélgetéseken és személyes vallomásokban mutatta be a tudományhoz kötődő munkáját, és életének kihívásait.

Bianca Maley, a L'Oréal vállalati kommunkiációs vezetője készítette az interjút, melynek ajánlójában, Karikó Katalint bemutatva, hangsúlyozta, hogy 30 éves pályafutása során az mRNS-technológiának szentelte kutatásait és áttörései alapozták meg a COVID-19 mRNS-vakcina rekordidő alatt történő kifejlesztését, amely számtalan életet mentett meg. A kérdésekre válaszolva Karikó Katalin kutatói pályájának kezdeti nehézségeiről, Drew Weissmannal való találkozásának jelentőségéről, a kutatásokban szerepet játszó ipari világ (BioNTech) szerepéről is beszélt. Végül néhány jótanácsot adott a fiatal kutatónők számára a karrierépítés során.

Transparent divider

A „24. Nők a Tudományban Nemzetközi Díj”  átvétele alkalmából Karikó Katalin inspirációs beszédet is mondott (L'Oréal-UNESCO „For Women in Science” Festival).
A tudós pályát választó kutatónők számára Karikó Katalin arról beszél, amit saját életútja tapasztalataként megfogalmazott azóta már több vele készült riportban, beszélgetésben is: a kutatói pálya nap mint nap  örömet, izgalmat jelent; a lényeg, hogy amit csinálunk, abban örömet leljünk: örüljünk a kis lépéseknek is, majd  a kérdés, a probléma megoldásának is. Mindehhez kitartó, kemény munka kell, amit ha egy jó társ, egy biztos családi háttér segíteni is tud, akkor sikeresen adhatjuk át tudásunkat és a munkához való hozzáállásunkat a jövő generációja számára.

Transparent divider

Ebben a villáminterjúban (mely a Francia Tudományos Akadémia díja - La Grande Médaille - elnyerése kapcsán készült) a kezdeti kutatási nehézségek, akadályok említése után a Drew Weissmannal való találkozás döntő fontosságáról beszél Karikó Katalin, és azt is megtudhatjuk, lánya, Francia Zsuzsa olimpikon sikerei kapcsán, hogy mi a közös a kutatásban és az evezésben. Az interjú végén a fiatal kutatók számára is elhangzik néhány jótanács, mint alapkövetelmény a sikeresség eléréséhez.

Transparent divider

”Az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért” ítélték oda a Keio Orvosi Díjat Karikó Katalinnak - jelentették be japán idő szerint 2021. szeptember 15-én. A díjhoz kapcsolódó beszélgetés időpontja: 2021. október 26., résztvevői Kohei Itoh, a Keio University elnöke és Palanovics Norbert, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Transparent divider

A beszélgetést a Lasker-díj elnyerésekor (2021 szeptember)  készítette a Pennsylvaniai Egyetem.
[Ezt a felvételt adták le a portugáliai BIAL-díj átadásakor is, 2022. február 18-án.]
Két olyan kutató beszélgetését hallgathatjuk meg, akiknek találkozása a véletlenen is múlott, de akik az első beszélgetésük óta eltelt több évtizedes közös munkájuk során végig biztosak maradtak annak hatékonyságában. Addigi munkásságuk eredményét a Covid-járvány kitörésekor kifejlesztett vakcina sikeressége igazolta.
A beszélgetés a kutatói munka öröméről és az mRNS-technológia fejlesztése iránti elkötelezettségről is szól.

Transparent divider

A szellemi tulajdonvédelem egyik kiemelt ünnepe a Jedlik Ányos-díj átadása. Méltó tisztelgés ez – Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke szerint – az ipari és akadémiai kutatás-fejlesztés sikeres alkotó személyiségei, feltalálói, valamint a szellemi tulajdonvédelem kiváló művelői előtt. Karikó Katalin június 8-án vehette át a díjat. Ez az interjú ebből az alkalomból készült.

Transparent divider

A Szeged Televízió riportfilmet forgatott Karikó Katalin Szegeden töltött napjairól. A világhírű biokémikus beszélgetőpartnere, kísérője Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója.
A felvétel 2021. május 22-én készült, a Szeged város díszpolgára cím átvétele után napon.

Transparent divider

„Beszélgessünk a nők helyzetéről és érvényesüléséről napjainkban az orvostudomány kutatási területein!” – javasolta a Doktoranduszok Országos Szövetségének Orvos- és Egészségtudományi Osztálya (DOSZ-OEO) 2021 májusában. A több beszélgetésből álló workshop során neves kutatónőket szólítottak meg  "A nők szerepe az orvostudományban” című témában - természetesen Karikó Katalin is a kérdezettek között volt. Dr. Szadai Leticia közvetítette a PhD hallgatók kérdéseit Karikó Katalin felé.

A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy Karikó Katalin hogyan tudta összeegyeztetni a gyermeknevelés tennivalóit kutatómunkája során, említi példaképeit: a kutatás iránti szenvedélye kapcsán Tóth Albertet, gimnáziumi biológia tanárát, valamint gyermekkora kapcsán kiemeli szülei példaadását, hatását is. Szó esik a tudományos megismerés módszertanáról, amelyet következetesen alkalmazott kutatásai során. Így tudhatjuk meg, hogy a Karikó Katalin által említett ’Columbo-módszer’ miért alkalmas az ismeretek rendszerezésére, és megtudhatjuk azt is, mire jó a ’filterezés’. A beszélgetés során az mRNS-vakcinák hatékonyságáról is beszél Karikó Katalin, válaszul a vakcinában kételkedőknek. A siker definíciójának kérdése kapcsán elmondja most is a fiatal kutatóknak, hogy minden egyes kudarc egy új lehetőség kezdete is lehet egyúttal.
A PhD hallgatók számára sok hasznos tanáccsal is szolgál a beszélgetés, mely során az is nagy hangsúlyt kap, hogy a koncentrálás és az érdeklődés fenntartása mennyire fontos részei  a sikeres kutatói attitűdnek.

Transparent divider

A Journal of Clinical Investigation (JCI, New York) riportjában a kutatói pályaválasztásában nagy szerepet játszó gyermekkori környezetről, az iskolai élményekről, a szegedi egyetemi éveiről, valamint későbbi pályafutásának állomásairól beszél Karikó Katalin. Beszélgetőtársa Ushma Neill, a JCI vezető szerkesztője. Karikó Katalin felvázolja a kutatás folyamatában (mRNS) szerepet játszó tényezőket mind szakmai, mind emberi szempontból (olyan neveket emelve ki, mint Tomasz Jenő, Kiss Tamás, Paul Krieg, Elliot Barnathan, David Langer, Drew Weissman és Uğur Șahin). A beszélgetés nyomtatott verziója elérhető: https://www.jci.org/articles/view/155559

Transparent divider

Az amerikai ESPN televíziós sportcsatorna E60 magazinműsora a sport felől közelíti meg Karikó Katalin és egész családjának életét. A dokumentumfilmben a szellemi és a testi készenlét szoros páhuzamát mutatják be a világhírű biokémikus életén és nem utolsósorban kétszeres olimpiai bajnok lánya, Francia Zsuzsanna sikerein keresztül.

Transparent divider

Karikó Katalin úgy érzi, hogy különleges képességgel nem, de annál nagyobb kitartással rendelkezik. Az Ez itt a kérdés portréban arról is beszél, hogy a sikerrel járó anyagi elismeréssel a tudomány fejlődését szeretné elősegíteni. A kutató-biológus feltárja életét Sipos Szilvia műsorvezetőnek: őszintén vall azokról a nehézségekről, amelyekkel az Amerikai Egyesült Államokban kellett szembenéznie és mesél arról a személyről is, akinek a legtöbbet köszönhet az életében. Kiderül, hogyan jutott el egy kisújszállási vályogházból a Nobel-díj kapujába, és fény derül arra is, hogy milyen betegségben szenvedőknek szeretne most segíteni.

Transparent divider

Karikó Katalin Zoránnal együtt exkluzív párosinterjúra kapott meghívást a Klubrádió Világtalálkozó című műsorába. A két nagyon eltérő pályán mozgó, egymással most először találkozó ember története összeér, olyannyira, hogy az énekes, zenész munkássága kifejezetten nagy hatással volt a vakcinaszabadalmaival világhírűvé vált biokémikus életére. A beszélgetést a szintén egykori szegedi egyetemi hallgató, Kadarkai Endre animálta.

Transparent divider

Beszélgetés Karikó Katalinnal az mRNS-ről, a tudományról és az elkötelezettségről a Bridge Cultural Exchange (Boston, MA, USA) Érdekes Értékeink sorozatában.

Transparent divider

2021. március 25-én a perui Expertta Salud Intézet két vezető orvosa, Luis Edgardo Figuera Montes és Camilo Nicolas Buelvas Gómez interjút készítettek Karikó Katalinnal, La esperanza de la vacuna frente al Covid-19 en el mundo címmel.

A beszélgetés több kérdés mentén folyik: kezdődik a kezdeti szakmai, pénzügyi nehézségekre adott válasszal, folytatódik az mRNS-technológia lényegének rövid bemutatásával, majd a jelenlegi vírusvariácók kihívásai is a beszélgetés témája. Végezetül pedig néhány jótanácsot, biztatást is mondott a perui gyermekek és nők számára Karikó Katalin.

Transparent divider

A Dugonics Társaság Elnöksége Város és a vírus címmel rendezett online előadássorozatot rendezett. Ennek keretében a Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS típusú vakcináról és kutatási eredményeiről tartott beszámolót az egykori szegedi hallgató, Pardi Norbert biokémikus (University of Pennsylvania). A neves meghívott vendégek sorában volt Karikó Katalin is, akit Csendes Tibor, egyetemi tanár, a Dugonics Társaság alelnöke, Géczi János, biológus, író, költő, kultúrtörténész és Csapó Benő egyetemi tanár, Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató kérdezett. A teljes beszélgetésből részleteket válogatott: Kokas Károly az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese.

Kezdeti hatások (1960-as évek) - Kisújszálláson az általános iskolában, majd a gimnáziumi évek alatt kiváló és lelkes kémia és biológiatanárok látványos kísérletekkel, lényeglátó magyarázatokkal és munkáltató feladatokkal keltették fel érdeklődését a biológia iránt. Selye János stresszről szóló tanítása is nagy hatással volt rá. Már általános iskolás korában dolgozatot írt a gimnázium biológiai szakkörére Carl von Linné 18. századi rendszertanáról. Ez a szigorú és következetes rendszerezés is meghatározónak bizonyult Karikó Katalin számára.

A Szegedi Biológiai Központban töltött évek (1978-1985) - Karikó Katalin 1978-ban került a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjába. A központ vezető kutatóit már egyetemista évei alatt megismerhette a az egyetemen felvett speciál kollégiumok alkalmával. Ezek a kutatók, a publikációik és a tudományos kísérletek nagy hatást gyakoroltak a hallgatók érdeklődésére, a tudományos kutatói pályára vonzották őket. Az intézetben számos mezőgazdasági célú kutatást végeztek. Így kezdte meg az intézetben 1978-ban az mRNS kutatásait.

Tanítványok, kollégák - Sokáig nem volt pénz fiatal kollégák és asszisztensek foglalkoztatására. Azóta azonban több fiatal magyar kutatóval dolgozott együtt az évtizedek alatt: Pardi Norbert, Szabó Gábor Tamás (mindketten kisújszállási származásúak, akárcsak Karikó Katalin) és Boros Gábor. A fiatal magyar kollégák a konkrét tudományos együttműködés mellett segítettek felfrissíteni Karikó Katalinnak a több évtizedes kint tartózkodás alatt kissé megkopott magyar nyelvtudását, s látták el információkkal a magyarországi viszonyokról.

Koncentráció - Karikó Katalin szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy ne csak azt nézzék, miért nem küldik már a vakcinát, miért a kormány és az orvosok a hibásak a járvány kapcsán. Véleménye szerint az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy mindenki tud önmaga is tenni a saját és környezete egészsége érdekében. A saját életében is belátta, hogy otthon hajlamos volt mások sikerével foglalkozni. Érdemes függetleníteni magunkat a minket ért sérelmektől, s arra kell koncentrálnunk, amin változtatni tudunk.

Transparent divider

A Discovery Channel dokumentumfilmje bemutatja, hogy a tudósok és szakértők hogyan érték el a történelem egyik leglenyűgözőbb és rendkívüli tudományos eredményét ilyen rövid idő alatt.

Transparent divider

A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV munkatársai különleges dokumentumfilm készítésére szánták el magukat. Sok-sok nemzetközi médiumtől eltérően, saját otthonában keresték fel Karikó Katalint, a világhírű magyar biokémikust. A dokumentumfilm elkészítésében magyar származásának nyomatékot adva, forgatócsapattal látogattak el Magyarországra, bejárva a Nobel-díj várományos kutató életének fontosabb állomásait. A tudósítást Mélanie Bontems, Baptiste Besson, Yves Couant és Floriane Soyer készítette.