Tudományos előadások és prezentációk

Dr. Karikó Katalint választották a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerése, a Semmelweis Budapest Award legújabb díjazottjává. A Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az University of Pennsylvania School of Medicine adjunct professzora dr. Merkely Béla rektortól vette át a kitüntetést 2022. december 15-én, melynek odaítéléséről még 2021 nyarán döntött az egyetem Szenátusa. Az ünnepség után Karikó Katalin Egy biológus gondolatai a kutatásról címmel tartott tudományos előadást.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, az egyetem Természettudományi Karának javaslatára.

Az ünnepélyes díszdoktor-avatásra 2022. július 1-én került sor, amelyet követően Karikó Katalin tiszteletére tudományos szimpóziumot rendeztek a Lágymányosi Campuson.

Karikó Katalin 2022. május 12-én a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) díszdoktori címét kapta meg.

"Kutatás, innováció és globális politika" volt a témája a Tel Aviv-i Egyetemen megrendezett 7. Boris Mints Intézet (BMI) konferenciának. Az előadásokon az intézet prominens személyiségei adtak betekintést az innováció és a globális politika témakörébe. A díszvendég Karikó Katalin "Az mRNS technológia és annak hatása a fenntartható jövőre" címmel tartott előadást.

A 2022. január 25-ei bejelentést követően Karikó Katalin Naruhito császár és Maszako császárné jelenlétében vehette át, első magyarként a Japán Díjat április 13-án. A díjátadást tudományos előadás követte másnap, 14-én.

Az "amerikai Nobel-díjnak” is nevezett Lasker-díj 2021-es kitüntetettje Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman voltak. (A díj kihirdetésének időpontja: 2021. szeptember 24.) A díjhoz kapcsolódó előadást 2022. április 9-én online formában tartották meg. A díjátadás ünnepsége 2022. szeptember 29-én zajlott le New Yorkban.

"Az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért” ítélték oda 2021-ben a Keio Orvosi Díjat Karikó Katalinnak. Az élettudományok kutatóinak kreatív és kiemelkedő teljesítményét ismeri el a Keio Orvosi Tudományos Díj. A tudományos előadás 2022. február 15-én Zoom webinar formában valósult meg.

Karikó Katalin beszélgetőtársai Haruhiko Siomi professzor (Keio University School of Medicine, Department of Molecular Biology) valamint Jin Nakahara professzor (Keio University School of Medicine, Department of Internal Medicine (Neurology), Department of Neurology).

2021. november 29-én Milánó legifjabb magánegyetemének (Humanitas University) az első díszdoktora lett Karikó Katalin.

A tanévnyitóval egybekötött ünnepségen Prof. Maria Rescigno, az egyetem kutatási rektorhelyettesének méltató szavai után Karikó Katalin 6 pontba foglalta, s adta át életútjának tapasztalatait:

1. Szeresd a munkádat!
2. Tanuld meg kezelni a stresszt!
3. Koncentrálj arra, amin változtathatsz!
4. Higgy önmagadban!
5. Ismerkedj meg diáktársaiddal, kövesd szakmai munkájukat!
6. Találj megfelelő partnert az élethez!

Karikó Katalin nagy hatású beszédét fölállva tapsolták, köszönték meg a milánóiak.

Karikó Katalin nyerte el 2021-ben a Professor Hawking Ösztöndíjat. A díjátadó keretében tartott előadása a Cambridge Unionban november 1-én hangzott el.

Az Asztúria Hercegnője-díj átvételére október 22-én került sor.
Karikó Katalin köszönőbeszédében elmondja, hogy a tudományos felfedezések útja soha nem egyenes vonalú, minden egyes ponton kanyarokat és fordulatokat tartalmaz, és nemzetközi együttműködésre és sok tudós közreműködésére van szükség. "Fontos azonban, hogy folyamatosan kérdéseket tegyünk fel és kíváncsiak maradjunk. Leonardo da Vinci azt állította, hogy a kísérletek soha nem tévednek, csak az elvárásaink.
Minket nem riasztottak el a kudarcok, hanem arra használtuk őket, hogy kritikus gondolkodásra ösztönözzenek bennünket."

Az orvostudomány területén a legrangosabb svájci díjat, a Reichstein-érmet vette át 2021. szeptember 6-án Karikó Katalin. A módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató biokémikus, a BioNTech cég alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és egykori hallgatója ebből az alkalomból tartott előadást kutatásai során elért nagyobb eredményeiről.

A United Nations Conference on Trade and Development (Genf)) szervezésében a Nobel-díjas Jennifer Doudna társaságában tartott online előadást Karikó Katalin olyan áttörést jelentő technológiák lehetőségeiről és kockázatairól, mint a CRISPR génszerkesztés és az mRNS.

Freund Tamás, az MTA elnökének szavai vezetik fel Karikó Katalin előadását a Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlésén. A biokémikus  prezentációjában vázolja a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban 1978-ban megkezdett kutatói pályáját, doktori disszertációjához végzett antivirális anyagteszeléseit. Ezeknek köszönhetően tudta erős alapokra építeni későbbi eredményeit. Részletesen beszél amerikai éveiről, az mRNS-oltás technológia kifejlesztéséhez vezető tudományos munkájáról.

A Kaliforniai Egyetem Davis Kutatóközpontja szervezésében Karikó Katalin A gyógyászati célú mRNS fejlődése címmel tartott előadást. 

Karikó Katalin előadása a Brandeis Egyetem szervezésében online megtartott 50. Rosenstiel-díj átadóünnepségén.